ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΑΣΤΟΥ  |  Κώστα Φρόντζου 7  |  Ιωάννινα 45444  |  τηλ. +30 26510 22202  |  κιν. +30 694 550 4326

Υπερηχογραφικός έλεγχος υψηλής ευκρίνειας του μαστού

Ανάλογα με την ένδειξη διακρίνεται σε δυο τεχνικές, στο σκοπευτικό υπερηχογραφικό έλεγχο και τον υπερηχογραφικό έλεγχο ολόκληρου του μαστού. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος μόνος του δεν χρησιμοποιείται για προληπτικό έλεγχο και δεν αντικαθιστά τη μαστογραφία ή τον έλεγχο με MRI. Υπενθυμίζουμε ότι μόνο ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη θνητότητα από τον καρκίνο μαστού. Περιπτώσεις που γίνεται ο σκοπευτικός έλεγχος στη διερεύνηση ψηλαφητού ευρήματος: Ψηλαφητό σημαίνει νέο εύρημα! Ακόμα κι όταν το αναδείξει η μαστογραφία, ο υπέρηχος πρέπει να γίνει γιατί η μαστογραφία από μόνη της συνήθως δε μπορεί να διακρίνει αν το εύρημα αντιστοιχεί σε καλοήθη ή κακοήθη εξεργασία. σαν πρώτη εξέταση στις γυναίκες με ψηλαφητό εύρημα που δεν ενδείκνυται η μαστογραφία (έγκυες, θηλάζουσες, νεώτερες των 30 ετών). σε περαιτέρω διερεύνηση των ευρημάτων στη μαστογραφία ή MRI (second look) τα οποία μπορεί και να μην είναι ψηλαφητά. σε καθοδήγηση για βιοψία   Περιπτώσεις που γίνεται ο έλεγχος ολόκληρου του μαστού σε πυκνό μαστό ως συμπληρωματική της μαστογραφίας σε γυναίκες υψηλού κινδύνου για τις οποίες ενδείκνυται μεν έλεγχος με MRI αλλά δεν μπορεί να γίνει για οποιοδήποτε λόγο πχ σε κλειστοφοβία ή αν υπάρχει βηματοδότης. σε νεαρές γυναίκες πριν την κοσμητική επέμβαση συνιστάται προληπτικά σε γυναίκες που προγραμματίζουν ή έχει διαγνωστεί εγκυμοσύνη, ιδίως αν έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού. σε διερεύνηση εκκρίματος θηλής σε υποψία ρήξης κοσμητικού ενθέματος σαν εναλλακτική λύση του MRI ελέγχου. για παρακολούθηση πολλαπλών όζων, γνωστούς από παλαιότερη απεικόνιση. σε κλινήρη εξεταζόμενη αντί για μαστογραφία χωρίς βέβαια να την αντικαθιστά.

Προετοιμασία

Όπως και στη μαστογραφία, φορέστε ρούχα κατάλληλα ώστε να μπορείτε να ξεντυθείτε εύκολα μόνο από τη μέση και πάνω. Μη βάζετε αποσμητικό γιατί μπορεί να χρειαστεί να γίνει και μαστογραφία. Πάντως φέρτε το μαζί, μετά την εξέταση μπορείτε να το βάλετε όπως συνήθως. Ενημερώστε για τυχόν εγκυμοσύνη – θηλασμό, όχι για τον φόβο από την ακτινοβολία αλλά γιατί θα αλλάξει ο τρόπος διερεύνησης και γιατί βοηθά στη διάγνωση. Ενημερώστε για τυχόν συμπτώματα από το μαστό, για το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, για προηγούμενες επεμβάσεις και φαρμακευτική αγωγή. Συνιστάται να έχει προηγηθεί μαστογραφία εκτός αν υπάρχουν αντενδείξεις (πχ ηλικία<30 ετών, εγκυμοσύνη, θηλασμός). Μπορεί να χρειαστεί να γίνει μαστογραφία. Είναι πολύ σημαντικό να φέρνετε προηγούμενους απεικονιστικούς ελέγχους για σύγκριση, όχι μόνο υπερηχογραφικούς αλλά και μαστογραφίες ή MRI.   Τεχνική Ο έλεγχος γίνεται σε ύπτια θέση ή στη θέση που το σύμπτωμά σας είναι πιο έντονο. Ανάλογα με το    μέγεθος του μαστού μπορεί να χρειασθεί να γυρίσετε στο πλάι. Η εξέταση γίνεται μετά την επάλειψη με ειδικό ζελέ πάνω στο οποίο τοποθετείται ο ηχοβολέας που   εκπέμπει τη δέσμη υπερήχων. Η εξέταση περιλαμβάνει την περιοχή της μασχάλης άμφω. Για τους δυο μαστούς διαρκεί περίπου 20 λεπτά.
Αρχική Υπηρεσίες Μέθοδοι απεικόνισης Προληπτικός έλεγχος Μαστογραφία Υπέρηχος Ελαστογραφία Βιοψία Επικοινωνία Υπερηχογραφικός έλεγχος ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ  ΜΑΣΤΟΥ Υπέρηχος